Blog

април 14, 2022

Играчки и полови стереотипи

детски играчки от cutiess.bg

Първите играчки се появяват в далечни праисторически времена. И от самото начало те имат не само развлекателна функция. С тяхна помощ децата изследваха света, учейки се в процеса на игра. Затова е много важно детето да играе достатъчно. Да, достатъчно за цял живот.

Играчките винаги са били идеалното средство за изследване на света. И богатите, и бедните деца са ги имали. Единствената разлика е била в качеството. Както знаете, децата обичат да учат, да научават нещо ново. Затова играчките в такива случаи са незаменим инструмент. Игрите са добри за всички. Ето защо е необходимо детето да има играчки почти от раждането. Това ще бъде много полезно за неговото развитие. Това важи особено за сетивните органи. Зрение, слух и докосване. И просто всяка играчка ще донесе голяма радост и добро настроение на детето. То ще расте и ще трупа опит, опознавайки света около себе си. Децата днес имат по-напреднали играчки. Гледайки ги, човек може да разбере, че някои деца подражават повече на баща си, други на майки. И някой има еднакво интерес да гледа и двете.

Правят се на възрастни. Винаги е било така. Общоприето е, че момичетата обичат кукли, чинии за играчки, меки играчки. Те обичат играта на „дъщери-майки“: грижат се за кукла или друга играчка, люлеят я, сресват я. Така се развива майчинският инстинкт, който ще бъде много полезен в бъдеще при отглеждането на истинско дете. Момчетата са свикнали с играчки оръжия, коли. Обичат да си представят себе си като воини, войници, пътешественици и др. Това са стереотипите. Но това не означава, че може да е обратното. Например, едно момиче може просто да се забавлява повече да играе с кончета-играчки или динозаври. Всичко зависи от поведението на възрастните. Това е така, защото детето вижда и след това се опитва да се прехвърли в играта. Самите деца в процеса на игра измислят реалност за себе си, където играят възрастни. Често използвайте неща за възрастни. Те се опитват да изобразят това, което са видели, това, което не са забравили. Най-ярките спомени, които се врязват в паметта. Особено децата обичат да пробват различни професии – от лекар до строител. Но това не е просто игра. По този начин момчетата определят коя дейност им харесва най-много. Колкото повече обичат да правят, толкова по-вероятно е да изберат една или друга професия в бъдеще. Така родителите вече могат да започнат да предвиждат в кой университет да изпратят детето си. Родителите трябва да разберат, че ако дъщеря им обича момчешки играчки или обратно, това не е проблем. Защото разделението на момчешки и момичешки хобита е просто условност. Ако детето харесва играчки, които не са характерни за неговия пол, тогава такова поведение може и трябва да бъде одобрено. Най-малкото, защото ще бъде от полза за детето. В крайна сметка всяка игра помага за придобиването на важно и полезно умение. Например, едно момиче, което обича да се грижи за животни играчки, е по-вероятно да се научи на отговорност и да бъде добро да се грижи самостоятелно за истински домашен любимец. Или момче, което обича кукли, ще израсне в прекрасен родител, който не се колебае да сменя пелените и да прави много други неща, за да се грижи за бебето. Не забравяйте, че често представителите на силния пол стават най-добрите готвачи, хирурзи или дизайнери. Също така страстта към нехарактерни игри може да премине с времето. Ето защо не трябва да се притеснявате и да мислите, страхувайки се, че нещо подобно може да навреди на детето, а се радвайте и забравете за стандартите за пола. Нека децата да се забавляват, да се наслаждават на детството и игрите и да се разнообразяват.

За дома, Пазарувай онлайн
About statusch

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *