Blog

февруари 13, 2021

История на обувките с ток

Стил и мода в дамското облекло

Дамски дрехи и стил на обличане

Днес обувките на ток, без значение висок или нисък, се носят основно от жени, с някои изключеня. Историята на обувките с ток, обаче, далеч не е свързана нито с дамите, нито с техните нужди, нито в ролята им на дамски аксесоар за красиви тоалети и специални поводи. Историята им е свързана с мъжете и техните комплекси. Ето какво се крие зад създаването на първите обувки с ток.

Защо обувки с ток

Обувките с ток винаги са били и ще продължават да бъдат непреходна част от историята, от модните тенденции и от съществуването на човек. За някои народи обувките с ток дори са от културна значимост и неизменно са свързани със социо- културните и исторически процеси за тях. Имайки предвид, че първите обувки на ток датират от преди векове, може да се предположи каква важност те са имали и продължават да имат за хората- не просто като аксесоар.

Обувките с ток в Европа

Обувки с ток се появяват около десети век. В Европа, обаче, те стават популярни малко след средата на 17ти век. И докат 7 века преди това персийските конници задължително са носели ботуши с висок ток, за да улеснят ездата си, то европейските мъже започват да носят обувки на ток чисто и просто заради своите комплекси, често свързани с ниския им ръст. С красивите си обувки на ток, мъжете на Стария континент в онези времена, показват своя финансов и социален статус. Обувките на ток са само и единствено привилегия на богатите мъже. Очарователно, нали?

Обувките с ток в Индия

В Индия обувките с ток стават особено популярни през 12-ти век. Те се носят и от мъже и от жени, като идеята им е краищата на индийските традиционни дрехи сари да не се влачат в увеличаващото се количество боклук по улиците, както и в калта и тинята.

Обувките с ток при съвременните мъже

Днес, все още има мъже, които носят обувки с ток. Но това вече не е свързано с ръста или капризите им, а пряко се отнася до работата и необходимостта. Каубоите, например, задължително носят ботуши с ток. Те са изключително подходящи и практични за езда, тъй като стремената на седлото на коня удобно се закачат за токовете на ботушите.

Обувките с ток в дамския гардероб

Едва през 20ти век обувките с ток стават популярни при дамите и са вече изцяло част от техния гардероб. Мъжете постепенно се отказват, за огромна радост на дамите днес, да носят обувки с ток, защото жените смело завладяват тази част от мъжкия гардероб. Ясно се вижда, че обувки с ток повече прилягат на дамите, издължават техните крака, подават се кокетно под пищните рокли и ги предпазват от влачене в мръсотията, като запазват техния здрав и красив вид.

Обувките с ток не са единственото нещо, което дамите хитро са откраднали от мъжкия гардероб. Най- ярките примери за това са ризите с яка и дънките. Но за разлика от тях, обувките с ток от мъжки аксесоар, са се превърнали в дамки, който е не само важен, а и силно се отнася до женствеността на дамите. Не е ли това ирония- изцяло мъжки атрибут, да се превърне в хода на историята в най- женствения и най- дамския такъв?

Пазарувай онлайн , , ,
About statusch

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *