Blog

юли 28, 2023

Счетводаство на транспортна фирма

счетоводство на транспортни фирми | contolexvarna.bg

Транспортните и логистични компании играят важна роля в ежедневния бизнес, като транспортират стоки от едно място на друго. С появата на глобалната електронна търговия ролята на транспортната и логистичната индустрия нарасна още повече.

Несигурността в оперативните разходи е една от основните причини, допринасящи за това. Освен това, колебанията в цената на петрола и транспортните тарифи могат да допринесат за загуби, ако не бъдат контролирани по подходящ начин.

Авиокомпаниите, круизните линии, железниците и компаниите за корабоплаване/транспортни превози например се сблъскват с редица счетоводни и оперативни проблеми, които могат да окажат влияние върху техните нетни печалби. В резултат на това трябва да се следват добри счетоводни стандарти, за да се управляват техните парични потоци и ликвидност.

Най-добри счетоводни практики, които да следвате

Счетоводство на транспортна фирма. Важните счетоводни услуги включват формирането на еднократни поръчки на транспортни фирми, необходими за осигуряване на изброените параметри.

Такива поръчки установяват не само нормите на потребление, но и списък на шофьорите, които управляват автомобилите на организацията, честотата на подмяна на гумите, състава на комисията за оценка на състоянието на паркинга и определяне на честотата на ремонтните дейности и т.н.

Счетоводител на транспортна фирма

Именно поради многото нюанси в организацията на счетоводството в транспортните и спедиторски фирми ръководителите на такива организации често са принудени да се обръщат към аутсорсинг фирми и счетоводни къщи за транспортни услуги за България и Европа.

Услугата им включва разработване на счетоводна политика на фирмата превозвач, компетентна подготовка на данъчни и други отчети с последващо подаване до държавните контролни органи, изготвяне и доставка на баланси, кадрови записи, разработване и оптимизиране на данъчната система и др.

Най-важното е, че освен да организират счетоводство в транспортните компании от нулата, висококвалифицирани специалисти на счетоводните къщи могат да съветват клиентите на превозвачите по всички въпроси, свързани с действащото законодателство в транспортния сектор и неговите промени, и да разрешават всякакви противоречиви въпроси.

Разходи на транспортна фирма и счетоводно обслужване

Показателите, които трябва да се вземат предвид при определяне на разходите, включват:

· Пробег на автомобила;

· Разход на гориво;

· Разход на горива и смазочни материали;

· Консумация на добавки и други работни течности;

· Поддръжка;

· Основни ремонти.

Нормите на потребление на горива и смазочни материали и бензин или дизелово гориво се определят въз основа на тарифи, приети от самата компания или нормите на Министерството на транспорта.

Потреблението на други материали се формира от характеристиките на превозните средства, а разходите за ремонт се отписват като действителни разходи през текущия период. Освен това за основния ремонт се използват средства от резервите, които може да създаде главният счетоводител на транспортната фирма.

В допълнение към изброените разходи, за които има специално оформени норми, има допълнителни разходи за предпътуване и периодични медицински прегледи, застраховка на автомобили и превозвани стоки, заплащане на пътуване по магистрали и др. Те също трябва да бъдат включени в счетоводството и данъчното счетоводство на транспортните фирми.

Заключение

За изпълнението на тези задачи се използват различни видове документация като фактури, товарителници, актове за извършена работа и др. Също така е важно правилно да се организира счетоводството на превозни средства и оборудване, както и да се извършва редовен одит на финансовите дейности на транспортната компания, за да се идентифицират възможни грешки и рискове.

Uncategorized, Транспортни фирми
About statusch

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *