Blog

май 8, 2022

PVC срещу алуминиева дограма

Дограмата е жизненонеобходим елемент от имота. Без значение дали става въпрос за вашето жилище, за публична сграда с огромно значение или за по-малка постройка с корпоративна цел, дограмата дава невероятни предимства за оптималния работен процес и за спокойствието, уюта и комфорта. Дограмата – и PVC, и алуминиевата, та дори и дървената дават екстри като шумоизолация, топлоизолация и предпазване от прекалено застудяване или затопляне в помещението. Не трябва да забравяме и, че оригиналната дограма – а днес като дизайн тя е изключително разнообразна и често дори артистична и креативна – подобрява интериора и екстериора на сградата. В днешни обаче, наличието на различни видове на дограми могат силно да затруднят потребителя. Преди той да направи окончателния си избор и да заяви за поръчка за изготвяне и поставяне на конкретен вид дограма е добре да направите разлика между двата основни типове, а именно между PVC и алуминиевата дограма. Според статистиката, потреблението в България се спира именно на тези два вида дограма, но ако вие самите не сте експерти в областта и не можете да прецените кой от тях е по-подходящ конкретно за вашите нужди, ние ви предлагаме да разгледате нашето кратко, бързо, лесно и практично сравнение. И така, следващия път, когато се зачудите кое да изберете – алуминиева или PVC дограма, прочетете нашата сравнителна оценка за тях и по-конкретно – предимства и недостатъците и на едната, и на другата дограма.
Предимства на алуминиевата и PVC дограмата

Предимствата на алуминиевата дограма се крият най-вече в свойствата на алуминия като материал. Той е сред най-неподатливите на температурните амплитуди – и то високи – материал. Освен това основната структура на алуминиевата дограма се запазва дълго време, без да се нарушава или видоизменя. Алуминият не променя своя дизайн и издържливост през годините, което го и прави идеален за хората, които предпочитат евтина и практична дограма. Нещо повече – притежателите на алуминиева дограма знаят, че тя съвсем не изисква някаква специфична и трудна поддръжка. Почистването е напълно елементарно и става с универсален препарат и кърпа. Здравата структура на алуминия сама по себе позволява импровизации и различни алтернативи при по-сложни конструкции. Завършваме с най-силното предимство на алуминиевата дограма – тя може да бъде препродадена след години, с което да си върнете близо 30% от похарчените пари.

Предимствата на PVC дограмата са не по-малко разнообразни, но главното сред тях е, че материалът е най-качественият при запазването на топлината в помещението. Нещо повече – всякаква – без значение от дизайн и модел – PVC дограма се изработва и инсталира много по-лесно от какъвто и да е друг вид дограма. Тъй като самият материал е невероятно гъвкав и лесен за преработка, PVC дограмата ви дава и възможности да измислете по-нестандартен дизайн. PVC дограмата също не изисква някакви специални методи за поддръжка. Нужни са ви само сапун и кърпа за хигиенизиране от време на време. Не на последно място – PVC дограма е сред най-евтините дограми на пазара, така че ако търсите задоволителни цени и сравнително високо качество, това е вашата дограма.
Недостатъци на алуминиевата и PVC дограмата

И двете дограми нямат особено много недостатъци, но все пак ще ги изброим. Алуминиевата дограма, например, е по-скъпа от PVC дограмата. От друга страна, PVC дограмата може бързо да се поддаде на директната слънчева светлина и да пожълтее, а ако е в друг нюанс, да изгубите ярките си цветове. Алуминиевата дограма кондензира по-лесно влагата, но пък PVC дограмата се изхабява доста по-бързо!
Е, направихте ли вече избора си? PVC дограма или алуминиев профил?

За дома , ,
About statusch

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *